Sık Sorulan Sorular

Çevre İznini Kimler Alır ?

Çevre İzni: Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, Atık su deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.
Söz konusu izin; emisyon, deşarj, derin deniz deşarjı ve gürültü konularında verilmektedir. Söz konusu işletmeler bu konularda herhangi bir muafiyet durumu var ise Çevre İzninden de muaf olacaklardır.

GFB Nedir ?

Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) : Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde; “İşletmelerin faaliyette bulunabilmeleri için çevre izni ve lisansı öncesi verilen belgeyi” ifade etmektedir.

ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Nedir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); yeni planlanan veya kapasite artışı gerçekleştirilen projelerin çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin değerlendirildiği, olumsuz etkilere karşı alınacak önlemlerin belirlenip detaylandırıldığı bir süreçtir

ÇED Yönetmeliği’ne Tabi Olduğu Halde Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen Faaliyet Sahipleri Ne Gibi Yaptırımlarla Karşılaşabilir?

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10. Maddesinde;
Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.